Fortsätt till huvudinnehåll

MIN LÖPTRÄNING (efter hälseneskadan)

Jag har träffat på en del kompisar senaste veckorna som jag lärt känna tidigare genom löpningen. Det blir då naturligt att en förhör sig om varandras träning och livet i stort. Jag har fått berätta om min trassliga höst och nu, när det peppar peppar ta i trä sakta men säkert börjar kännas bättre igen, så drar jag en statusuppdatering här också.

RESUMÉ
Först en kort tillbakablick för eventuellt nytillkomna läsare. Det var efter Cykelvasan i mitten på augusti som jag fick problem med vänster hälsena. Jag kände av det när jag var ute och joggade två dagar efter loppet så det tog ett tag innan jag förstod att det var mina nya cykelskor med annat läge på clipset som var den egentliga orsaken. Jag hade lovat springa stafett veckan efter och gjorde det trots att jag visste att det inte skulle vara supersmart. Jag hade rehabbat bra under veckan med excentriska tåhävningar så jag var snudd på smärtfri. Det var jag också ungefär halva min stafettsträcka men sedan sa det mer eller mindre pang och jag bet ihop och trummade på in mot växling. Jag skrev inlägget Sent ska syndaren vakna då jag fattat vad det var som hänt, men jag trodde att jag skulle fixa det på två veckor (!). Efter det var det konstant smärta varje dag i nästan två månader. Jag rehabbade, masserade och gjorde det mesta jag kunde för att läka. Jag såg ett avsnitt Fråga doktorn efter tips från mamma och jag var tveksam till uppgiften om att det tar ungefär tre månader för en trasig hälsena att läka ihop. Först i slutet på oktober började jag hitta ett recept med lagom dos rörelse för att min hälsena skulle hållas mjuk och börja att läka ihop. Vi åkte på semester och jag skrev att Hotellgymmet är viktigt, och det var där jag sakta men säkert kunde promenera och försiktigt börja tassa på löpbandet.

DAGSAKTUELL STATUS
Nu är status att jag precis kommit in från mitt tredje (tror jag) riktiga löppass, dvs där jag sprungit en något längre sträcka utan att avbryta med gåpauser. Jag körde tre kilometer i mitten på december, tre kilometer på julaftons morgon och så idag fyra kilometer. Däremellan har jag gåggat eller rört på mig på andra sätt. Jag är inte så pass återställd att jag bara kan springa på hur som helst utan jag måste ta det varlig. Det har varit ett steg fram och ibland två tillbaka under en tid nu och det skriver jag om här. Jag känner en liten stelhet nu efter dagens pass, ungefär mitt på hälsenan. I vissa lägen är det också lite ömt. Men absolut inte ont som förut. Nu gäller det att försöka belasta lagom för att bygga upp. En hårfin balansgång förstås men jag skyndar långsamt.

FRAMTIDSTANKAR
Om en månad eller så hoppas jag på att kunna springa två pass i veckan utan att behöva fundera så mycket. Jag längtar efter frihetskänslan som löpning ger mig, men som just nu begränsas av att jag konstant måste känna efter och ta det försiktigt. Jag vill kunna springa intervaller och jag vill - hör och häpna - springa långpass igen. Under den senaste månaden har suget kommit tillbaka. Ett sug som jag inte känt under de senaste åren, egentligen inte alls sedan mitt senaste marathon för två och ett halv år sedan. Men nu vill jag. Inte nödvändigtvis på tävling men jag vill kunna springa långt på träning. Så länge det finns liv finns det hopp!

Dagens löpning i ett snöfritt men isigt Östersund. Jag tassade obroddat vilket fungerade tipptopp. Det blev 4km med snittempo 6:12min/km. En rask promenad före och efter är ett måste för min hälsena

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…