Å du älskade babyspenat

Jag sitter och lunchläser lite och trillade precis över en nyhetsartikel från Livsmedelsverket som du kan läsa om du klickar här! Deras nya analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6.

Min matlåda för dagen innehåller just... tadaaaa, babyspenat. För att jag tycker att det är gott!

Topplistan
Livsmedelsverkets anslys av näringsinnehåll i de fyrtio populäraste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige ger följande topplista:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Äter du ordentligt med grönt? Jag var riktigt dålig på det tidigare måste jag erkänna. Det var först när jag gick över till låghydratskost som jag fick in grönsaker i min vardag. Jag har bytt ut kolhydrattäta livsmedel såsom pasta och ris mot grönsaker på min tallrik. Ofta wokar eller kokar jag dem, men ibland blir det snabbvarianten, som i min matlåda idag, en kall sallad. Jag äter numera helst grönsaker eller bär till alla mina måltider.

Kommentarer