Vinterlöpning

Till dagens frukost började jag läsa julklappen från pappa; Bli en bättre löpare och fastnade lite vid sidan om vinterlöpning, då det ju är väldigt aktuellt just nu. Här i Östersund har vi fått en del snö senaste tiden och plogningen av vägar och gångvägar är inte direkt bra. Det innebär att löpning utomhus just nu är lite speciell. Jag har inte sprungit så mycket utomhus på vintern förut men i år har jag liksom längtat ut i friskluften och därför varit ute lite mer. Här kommer några tips från boken plus mina tankar!

Källa: Bli en bättre löpare av Malin Ewerlöf & Kenneth Gysing

Malin ger i boken fyra råd för löpning på vintern:

1. Hitta rätt tyngdpunkt
Hon menar att det är bättre att landa på främre delen av foten eftersom det ger ett bättre grepp mot underlaget.

2. Korta ner steglängden
Om det är riktigt halt minskar det risken för att tappa greppet.

3. Löp tyst
Spring med lätta steg och så avslappnat det bara går, trots halkan, för att minska risken för för onödiga spänningar i kroppen.

4. Komplettera med styrkeövningar
Vid löpning på snö och is aktiveras ofta lårets baksida och höftböjaren mer än normalt varför hon menar att det är bra att träna lite extra styrka för just de muskelgrupperna.

___________________

Förutom ovanstående brukar jag själv anpassa valet av skor till underlaget. Malin rekommenderar dubbade skor, men jag tycker att det är skillnad på dubbat och dubbat. Vid mycket snö använder jag ett par gummidubbade skor från Salomon. Är det däremot mest is så springer jag med mina metallbubbade Icebugs. De är helt olika skor och greppet biter väldigt olika beroende på vilken typ av vinterunderlag det är.

När vi sen kommer till kläder vid vinterlöpning så tycker jag att det viktigaste är att vara välklädd på utsatta ställen, såsom ansikte/hals, händer, fötter och rumpa. resten av kroppen blir snabbt varm och jag klarar mig förhållandevis lättklädd ner mot -13 grader. Är det kallare än så springer jag sällan utomhus eftersom mina luftrör brukar krångla då.

Kommentarer