Behov av vila

Att träning bryter ner och vila bygger upp, det känns väl som att man hört förut?! Därför är det såklart väldigt viktigt att inte träna för hårt och för mycket. Då riskerar vi sjukdomar, skador, viktnedgång/viktuppgång (obalans i vårt ställvärde), sömnrubbningar osv. Jag har tänkt ett tag att jag skulle skriva om det här med fick en extra knuff efter att jag läst det här inlägget som Anna skrivit.

Det luriga i ekvationen är att behovet att vila varierar från person till person beroende av en mängd faktorer. Utan att vara någon expert skulle jag vilja säga att vår livsstil påverkar ganska mycket. Inte bara det som Anna skriver om, alltså hur vältränad man är. Generna spelar också in till viss del förståss, vissa har kroppar som klarar lite mer påfrestning än andra redan från grunden så att säga. Tillbaka till livet. Jag har skrivit nån gång tidigare om skillnader i min och sambons träning och att vi har helt olika förutsättningar och behov. Vi är bra exempel på hur olika det kan vara för olika personer.

Så här är det. Jag sitter på rumpan mest hela dagarna. Antingen på mitt kontor, på möten, på resor (bil, buss, tåg eller flyg)... Jag rör mig mellan mitt rum och kaffebryggaren och kopiatorn, typ. Visst, jag har ståbord, så att jag sitter hela tiden är inte helt sant, men ni förstår poängen. Till och från jobbet åker jag oftast bil nuförtiden. (Innan jag började träna så gick eller cyklade jag till jobbet). På fritiden så tar jag det lugnt. Jag gillar att se på film, läsa böcker, jobba lite vid datorn även när jag är ledig, blogga, läsa om träning, bygga träningsprogram osv. Jag har inga barn att springa runt och jaga, skjutsa till olika aktiviteter eller annan rörelse som kommer i samband med kiddosar. Summa summarum, jag har ett stillasittande jobb och får dåligt med vardagsmotion.

Min kille däremot jobbar som snickare. Det är ett fysiskt tungt jobb där man står och går hela dagarna och oftast har massor av tunga lyft och arbete med armarna ovanför huvudet (isolera tak, skruva gipsplattor som väger uppemot hundra kilo, hålla i tunga maskiner...) Ja ni hör ju. Sitter gör man mest på rasten. Då äter man också massor eftersom man förbrukar stora mängder energi när man jobbar.

Det krävs ingen raketforskare för att förstå att när det kommer till träning så har våra kroppar till viss del olika behov. Eller kanske mer rätt, när det kommer till vila har våra kroppar olika behov. Som jag ser det (än en gång utan att vara nån expert, det vill jag verkligen påtala) så är mitt behov av rörelse på fritiden mycket större. Det finns ju nån sån där allmän rekommendation om att röra på sig minst 30 minuter varje vardag och lite mer på helgen. Det försöker jag ha som minimum. Jag känner att kroppen mår bäst då. En vilodag går bra men får jag två i rad brukar jag ofta få värk och nervklämningar så att det strålar ner i benet. Det blir så när jag sitter för mycket stilla. 1-2 vilodagar i veckan känns ganska lagom för mig i den form som jag är i just nu. Kroppen (och knoppen) verkar må allra bäst då.

Sen gäller det naturligtvis att träna smart. Att variera träningen så att det inte sliter för mycket. För min del kör jag också några pass i veckan som mest kan kallas mysträning eller rörelse. Distanspassen på 8-10 kilometer är bra exempel på det. Känner jag mig taggad kan jag trycka på lite men annars är tanken mest bara att komma ut i friska luften och röra på mig. De här passen sliter mer på sambon än gör nytta.

För hans del så är som sagt behovet av vila större, och det tänker jag mig att det är för de flesta som antingen har ett tungt jobb eller aktiv fritid med barn. Då är det ännu viktigare tänker jag att variera träningen för att inte slita på kroppen. Kanske tänka kvalitet före kvantitet och ta vara på vilodagarna för att se till att kropp och knopp får de allra bästa förutsättningarna utifrån sina behov.

Det var mina funderingar så här på morgonkvisten. Hur tänker ni kring vila och rörelse för egen del?

Kommentarer

Anonym sa…
Precis som du skriver så är det ju, som med allt annat, individuellt det där med vila. Jag tror att det handlar mycket om att lyssna på kroppen. Att känna sig själv helt enkelt. Jag har som du, ett ganska stilla sittande jobb, men en väldigt aktiv vardag och fritid. Jag tränar 6 ggr i veckan oftast och men är mycket noga med vad och hur jag tränar för att alltid låta någon del vila, sen har jag mina pass då jag njuter mer (fast har svårt att inte trycka på) dem lägger jag på helgen - då är vi oftast i backen hela dagen men jag tränar på eftermiddagen också för att få ihop träningstid med min man. Men vi är också väldigt olika, han vilar mer, men så är han också löpare på hög nivå och kör inte lika varierat som mig. Men jag är också i grunden en person som har mycket svårt att vara still, jag vill liksom ut, hela tiden, medan min man tycker att det är rätt skönt att softa lite.. :)

Oj, vad långt och konstigt svar, väldigt luddigt. Men, som sagt, alla är olika och har olika behov :)

Ida
Maria sa…
Jag vilar alldeles för mycket.... och alldeles för lite vardagsmotion... Förr älskade jag att promenera, inte nu längre. Har inte ro i kroppen/knoppen på nått sätt
SARA BORG sa…
Tack för att ni delar med er!

Populära inlägg