Energi för latmaskar

Trendoträning-Anna skrev idag om sin inneboende latmask, och jag måste säga att jag nog är lite likadan. Bloggen ger säkert sken av att jag är sådär aktiv och alert hela tiden. Att jag ständigt är ute och tränar eller på andra sätt aktiverar mig. Men vet ni, så är det faktiskt inte. På äldre dagar har jag visserligen blivit mer alert, men det handlar mer om att tiden är så mycket mer begränsad nu att jag inte har tid att lata mig på samma sätt som förut. 

Samtidigt så har jag lärt mig mer om det här med energi. Det är inget man per automatik får utan nåt man själv måste skaffa. Ofta hör man folk säga saker i stil med "ååå, jag önskar att jag hade din energi", och jag vet inte hur många gånger jag själv har tänkt den tanken om andra. Å hur mycket man än vet att det är upp till en själv att ta tag i det, så kan det vara lättare sagt än gjort. 

Latmaskeri och energi hänger ihop. Det kan vara snudd på rocketsience, men behöver inte vara det. Med enkla medel kan man iaf påbörja den energiskapande processen. Sen kan det vara knepigare för vissa än för andra beroende på en massa olika orsaker. Vi är ju alla olika och behöver lite olika saker, men det finns ändå riktlinjer som funkar för de allra flesta. Här kommer några punkter som kan vara värt att börja se över om man känner sig lite trött och hängig.

- Sömnen; inte för mycket, inte för lite... 8 timmar/natt är ett bra riktmärke men individuella skillnader finns. Tänkt på att sova för mycket är inte heller bra. Jag sätter upp det här som punkt ett för jag tror att sömnen är grunden till mycket.
- Maten; ät sånt som ger kroppen energi. Ha en tanke bakom varje måltid. Den ska innehålla protein, fett och kolhydrater. Hur mycket av varje är upp till dig och den kosthållning du kör, men glöm inte bort något. Variation är nyckeln. Bara lättfil med musli till frukost är till exempel ingen höjdare, men nåt jag själv åt rätt länge och trodde var jättebra... Jag kunde inte förstå varför jag var trött, grinig och superhungrig långt innan det var dags för lunch. Vitaminer och mineraler behövs också. Tänk mycket färg (naturligt såklart) när du väljer livsmedel. Att ligga på kaloriunderskott kan vara viktigt under en period för någon som måste gå ner i vikt, men då är det ännu viktigare att man verkligen har koll på att man får i sig det man behöver. Annars säger det sig själv att om man inte stoppar i sig bra energi (mat) så kommer man inte att känna sig energisk. Själv ligger jag hellre på ett litet kaloriöverskott nån dag för att boosta immunförsvar och energinivåer, och det har gett resultat. Det är nog 1,5 år sen jag var krasslig sist. 
- Rörelse; våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Det behöver inte vara så jäkla avancerat, men sitt inte still. Det är snudd på det värsta du kan göra med kroppen. För att hålla uppe energiprocessen i kroppen behöver du aktivitet. Annars går energin ner. Så är det bara. 
- Goda relationer; se till att ha bra kontakt med andra människor. Djur är också bra om man tål dem. Beröring, samtal och skratt. Sånt ger energi. Om du har negativa relationer så lägg lite krut på att försöka vända det. Tänk på att det sällan är den enes fel om två träter. Kanske var det du som var neggo först och nu präglar det er vänskapsrelation så att allt ni gör ihop nuförtiden är att sitta och gnälla? Går det inte att vända så ta en paus eller avsluta det. Tufft men ack så skönt när det är gjort. Du är ansvarig för din hälsa och måste sätta dig själv i första rummet.
- Frisk luft; varje dag! Du behöver nödvändigtvis inte gå ut och träna. Bara andas, sitt eller stå ute. Om du har svårt att få till det i vardagen, att du liksom glömmer, så ta en vecka då du fokuserar på det här. Skriv in i kalendern, verkligen planera för en stund varje dag då du tankar kropp och knopp med en extra nypa frisk luft.

När du läst det här, hur känner du? Finns det punkter som du behöver göra något åt? Det finns så mycket att läsa mer om i dagens informationssamhälle att du lätt kan hitta det du behöver för att själv kunna läsa in dig inom respektive område. Om du inte vill/kan/orkar, eller har svårt att sålla bland motstridig information så finns det ju folk som faktiskt försörjer sig på att hjälpa andra. Sök upp en expert inom just det område du vill göra något åt. Det finns också ställen som har samlad kompetens och där du kan få hjälp att se över hela din livssituation. För det finns en viktig sak här, du är den som styr över hur ditt liv ska se ut, även om det kanske inte alltid känns så. Du och bara du kan genomföra de förändringar som behövs. Det går alldeles utmärkt att ta hjälp av någon som kan visa vägen, men jobbet, ja, det måste du göra själv. 

Tillbaka till energin och latmasken och hur det hänger ihop. Nyckelordet är naturligtvis BALANS och det har du förmodligen redan räknat ut. Att överdriva bra mat, för mycket sömn, för mycket rörelse och för många relationer blir naturligtvis inte bra. En liten latmask är därför rätt så bra, för då får man kombinationen aktivitet och vila, som är väldigt viktig. Det gäller bara att se till att den inte tar över. Ett visst mått av självkritik tror jag är bra, att sitta ner och rannsaka sin livssituation då och då även om det inte alltid är så kul. Själv har jag de senaste åren regelbundet försökt stämma av mig själv mot ovanstående punkter (med blandade resultat, jag är ingen övermänniska) och kommer nog att fortsätta med det.

Kommentarer