Fortsätt till huvudinnehåll

ATT ÄLSKA JUL ÄR INGEN SJÄLVKLARHET

Jul är inte alltid såhär idylliskt med släkt, tomte, glada barn och klappar under granen. Det här skulle dessutom ge många klåda. Alla gillar olika och det är helt okej. Var och en har sin egen drömdag och kan utifrån det avgöra vad som skulle vara en drömjul.

Jag gillar verkligen jul och har nog alltid gjort det mer eller mindre. Det innebär förstås inte att jag älskar allt med julen och att allt alltid är och har varit bra. Det är kanske snarare så att jag nu mest kommer ihåg det som varit just bra. Men jag förstår att det här med att uppskatta jul inte är något jag delar med alla, av olika anledningar. Många dras med jobbiga minnen från barndomen som fått fäste och som för lång tid gör julen till något obehagligt. Jag har också den typen av minnen. Sådana där jobbiga som satt sig fast och som jag ännu inte lyckats göra mig kvitt, men tack och lov inget som är förknippat med jul.

När jag tänker på saken är det väl egentligen inte själva julen som betyder något för mig utan ett antal företeelser eller saker som sammanfaller med den 24 december. Typ. Bara för att ta några exempel så gillar jag att ha hela min familj samlad, något som vi ofta är just under julen. Sedan har vi glögg, sill och lax som jag gillar väldigt mycket och som ofta förknippas med jul. Adventsgran och allt annat pynt tycker jag också är vackert. Men att samla allt en tycker om på en och samma dag går ju egentligen att göra när som helst.

Idag tänker jag på alla som tycker att julen av en eller annan anledning är jobbig. Jag tänker att när vi är vuxna så har vi oavsett vilket bagage vi tar med oss möjligheten att skapa våra egna traditioner utifrån vad just vi gillar och de förutsättningar vi har. Vi måste ingenting. De traditioner vi fått med oss måste vi faktiskt inte fortsätta med om vi inte vill. Särskilt inte om vi har jobbiga minnen kopplade till dem*. I stället kan vi försöka att fokusera på oss själva och det vi gillar. Hur ser en drömdag ut för dig? Vad kan du ta med dig från en sådan dag till nästa julafton så att den blir en dag du kan se fram emot? Jag tänker att livet är till för att levas varje dag, inte för att vänta in en annan dag!

*Jag förstår att det här kan vara lättare sagt än gjort. Jag vill väcka en tanke hos dig om att du har makten att förändra och förbättra ditt liv om du skulle vilja det (med eller utan hjälp) - allt är möjligt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…