Fortsätt till huvudinnehåll

SPRINGA BRODDAT

Jag får ibland frågor om det här med löparskor och vad som är bäst på vintern. Skonörd som jag är så har jag förstås testat det mesta. Jag har, eller har i varje fall haft, i princip alla typer av löparskor som en kan tänka sig. Det senaste året har jag dock för det första nästan inte köpt några skor eftersom jag sprungit så lite och för det andra så har mitt favoritpar varit så sköna att jag sällan velat ha något annat på fötterna oavsett underlag.

Tidigare har jag säkert köpt tre-fyra par löparskor varje år. Det eftersom mina fötter har förändrats så de som suttit bra ett år har varit för små eller bara "obekväma" nästa år. Jag har två teorier kring det. Min första gäller att jag har väldigt hög hålfot, men att jag nog trampar ner den lite lite hela tiden så att mina fötter blir större. Jag har gått från storlek 36 via 36,5 upp till 37 i löparskor under de senaste åren (på samma skomodell). Nu har jag till och med någon variant i 37,5. Min andra teori är att jag dessutom har byggt upp alla småmuskler i mina fötter då jag börjat med olika fotövningar. Syftet med det är att förbättra stabiliteten i min vänsterfot, där jag har så mycket strul med ledbanden i fotleden. Att jag sedan har velat ha skor för alla tillfällen och underlag har ju gjort att jag investerat en slant i det här. Lillasyster är inte precis ledsen över mina fötters förändring. Det har blivit många fräscha skor över till henne om en säger så. För någon månad sedan packade jag dessutom en påse och lämnade in till "Inlöparna" här i Östersund. Ett gäng fina människor som springer tillsammans med flyktingar som kommit hit och bor på anläggningen i Grytan. Klart de ska få bra löparskor! Bland annat gick mina första broddskor iväg i den påsen, ett par icebugs som jag knappt använt.

Och av en händelse kom vi då in på det här med broddade skor. Förra vintern köpte jag ett par broddade inov8 som fick ersätta icebugsen som jag nämnt, men det är ytterst sällan jag springer med broddskor. Jag tycker själv att löpkänslan är så mycket bättre i helt vanliga skor. På de allra flesta underlag är dessutom greppet bättre. När det är vinter och snö, både på plogat och oplogat underlag, så tycker jag att en vanlig gummisula har ett bättre fäste mot snön. Nästan som att den suger fast lite. Även på lite lätt isigt eller ni vet så där lite frostig asfalt så greppar gummit bättre. Under förutsättning att skon är hyfsat ny (ett par år funkar) så att inte sulan torkat ut helt.

Ett tag sprang jag i skor med lite grövre sula på vintern. Ni vet typ som en terrängsko. Jag hade fått för mig att det skulle vara bra på snö, men faktum är att jag inte tycker det. Det är nästan som att de glider runt mer uppepå snön istället för att som vanliga släta löparskor "suga fast". Sedan har vi då de här löparskorna med metalldubb eller broddar, vad man nu väljer att kalla det. Några gånger varje år så fyller de sin funktion. Nu har vi haft precis en sådan period här i Östersund, ni vet när det är is. Is överallt och bara is. Då är det bra med metalldubb vill jag lova även om det går att halka med dem också. På sådär riktigt hård is så glider metallen ibland uppepå den också. På snö är de helt värdelösa. Noll grepp och bara glida runt. 

Så om du står i valet och kvalet mellan att köpa ett par nya "vanliga" löparskor eller ett par dubbskor så säger jag kör vanliga. Har du råd med båda, så absolut, men annars klarar man sig som motionär väldigt bra med bara ett par löparskor. Det behöver inte vara så avancerat att springa! Det viktigaste på vintern när det är halt skulle jag däremot säga är att tänka på hur en springer. Sätter man i foten rakt under kroppen så minskar risken för att halka. Testa gärna om du är ute och går och tycker att det är halkigt. Börja istället jogga, eller tassa fram, med fotisättningen rakt under kroppen. Plötsligt känns det nästan inte halt alls! Ut och njut nu hörrni!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…