Fortsätt till huvudinnehåll

KOM IGÅNG MED VINTERLÖPNING

Kalla det nyårslöfte, börja ett nytt liv, ta upp gamla goda vanor eller vad du nu vill - men om du funderat på att att komma igång med löpning av en eller annan anledning så se hit! För snart tre år sedan skrev jag blogginlägget Träningsplan för nybörjare efter ett önskemål från en läsare. Där tipsade jag om olika träningsplaner skrivna av erfarna löpcoacher samt gav exempel på hur en träningsvecka kunde se ut för mig där och då.

Jag tycker fortfarande att det håller. Jag tycker fortfarande att fler borde springa. En måste inte springa snabbt och en måste inte springa långt. Allt är bättre än inget! Och kom ihåg att gågging är bästa starter-tipset. Där varvar du jogging med att gå. Men att vara ute och träna på vintern, går det verkligen? Klart att det gör. På med kläder bara och stick ut. Det går alldeles lysande att springa i snö. Visst, det går lite långsammare kanske men låt inte fart vara så viktigt nu. Om du har ett lopp i sikte i sommar så är det då du ska vara ditt snabbaste. Nu handlar det mer om att du faktiskt tar dig ut och vänjer kroppen vid att röra på sig. Ur skadehänseende är det bara bra att du håller ett riktigt lågt tempo i början så att du inte går sönder. 

"Kvällstass" i pudersnö, bitvis oplogat och -11 grader (4,67 km i 6:24min/km)
____________________

För den intresserade så finns min egen träningsplan (som jag förvisso inte följde slaviskt) för Stockholm marathon 2013 i sex delar här på bloggen. Jag tycker själv att det är spännande att ta del av hur andra tänker runt sin träning och kan inspireras mycket av det. Men kom i håg att det som fungerar för en kanske inte gör det för en annan. Utgå alltid från dig själv, din egen känsla och hur träning passar in i ditt liv!

< Träningsplan för marathon
< Min träningsplan för marathon del 2
< Min träningsplan för marathon del 3
< Min träningsplan för marathon del 4
< Min träningsplan för marathon del 5
< Min träningsplan inför Stockholm Marathon del 6: Formtoppning!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…