Fortsätt till huvudinnehåll

MÅ 2016 BLI ETT RÖRLIGARE ÅR

En sak som står på mina önskelista för i år är rörelse. Jag har inte formulerat något mål, appropå inlägget här för ett tag sedan om Smarta mål, utan det är mer av en vision och min ledstjärna. Jag har det i bakhuvudet mest hela tiden. Vad menar jag då med det? Jo, med rörligare tänker jag både på att röra och att bli rörligare. Det vill säga att jag ska röra på mig mera och framförallt i andra rörelsemönster än tidigare så att min kropp blir rörligare! Klart som korvspad va?

Jag har egentligen alltid varit ganska orörlig. När jag var liten låg jag helst inomhus och läste böcker istället för att klättra i träd eller hoppa rep. I takt med att jag blev äldre och sedan ryggopererad så blev jag än mer stilla och kanske framförallt väldigt försiktig i allt jag gjorde rent fysiskt. Att röra på kroppen är därför på många sätt ovant för mig även om jag också idrottat en del genom hela livet med bland annat längdskidåkning och ridning. Eftersom jag är van att leva med smärta, som jag gjort ungefär från att jag var elva-tolv någonting då jag började få ont i mina ben som ett resultat av att jag hade nervinklämningar i ländryggen, så har jag heller inte reagerat så mycket på kroppens signaler förrän jag började få ont på andra ställen. Smärta som kommer av att kroppen mer eller mindre fastnat i låsta positioner för att jag knappt rör på den. När jag rör på en har det alltid varit på samma sätt.

Egentligen började min rörlighetsresa på hösten 2013 då jag gjorde en rörelseanalys hos en sjukgymnast. Jag fick ett stretchprogram som jag gjorde två gånger per dag under en period och fick jättebra resultat av det men sedan när min kropp var redo att ta nästa steg så var inte jag det mentalt. Som så ofta annars var min motivation slut efter en intensiv period, mycket på grund av att jag inte riktigt förstod vikten av att jobba vidare. Det gör jag nu! Det är en sak att ha fått rörlighet nog att faktiskt kunna röra kroppen fullt ut men när den inte är van det så göra den ju inte det om inte jag säger till den. Förstår du hur jag menar? Jag måste ju aktivt använda kroppen fullt ut för annars tappar den förmågan att kunna väldigt snabbt igen vilket var exakt vad som hände för mig.

Under det senaste året, framförallt från sommaren och framåt, så har jag förstått och lärt mig mycket mer. Jag hade riktigt ont i bröstryggen ofta och ibland svårt att somna för att det gjorde ont att ligga ner. All bilkörning, cykling och stillasittande vid datorn hade gjort att mina armar i princip fastnat i en framåtroterad och riktad position. Att blir smärtfri blev ett viktigt mål för mig och plötsligt var min motivation tillbaka! Jag satsade på att röra mig mer i vardagen och framförallt röra mig på andra sätt än jag gjorde innan. Inte så att jag började köra bil sittande baklänges, riktigt så långt har jag inte tagit det, men många saker går att göra på andra sätt. Bara för att ta några exempel så försöker jag stå och jobba så mycket som möjligt när jag är på kontoret. När jag sitter hemma i soffan och tittar på TV eller läser så sitter jag ibland skräddare istället för att sitta nedhasad mot ett gäng kuddar. Ibland sitter jag på golvet i stället för i soffan. Att borsta tänderna går jättebra att göra sittande på huk. Det tog faktiskt bara några veckor med de här små men ack så viktiga förändringarna så var jag smärtfri i bröstryggen. I perioder under hösten har det kommit tillbaka men då vet jag vad som krävs och tar tag i det direkt. Nyckeln för mig har varit att växla position ofta, inte att sluta göra saker. Det tar jag med mig in i 2016 som därför ska bli mitt rörligaste år!

Att sitta på huk med hela foten i golvet är inte så enkelt för en stelis men som med det mesta så funkar det bättre och bättre ju oftare en gör det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…