Fortsätt till huvudinnehåll

PULS OCH PODDWALK

Det var år och dagar sedan jag hade pulsband på mig när jag tränade. Min gamla löparklocka från GARMIN hade ett pulsband och i början använde jag det då det var lite roligt med en extra parameter att titta på tillsammans med distans, tid och fart. Men det var nog lite nyhetens behag för sedan slutade jag använda det. När armbandet på klockan gick sönder för något år sedan så fick jag äntligen tummen ur och köpte en klocka (Suunto Ambit 2R) som jag sneglat på under en längre tid, som inte hade pulsfunktion.

Nu har det av olika anledningar blivit som så att jag har skaffat en ny klocka, en Suunto Ambit 3 sport, och den kom med pulsband. Eftersom jag inte tränar löpning för prestation just nu så är det av noll intresse för mig att titta på tid och hastighet. Däremot kom jag på att jag istället skulle kunna kolla lite på puls, mest som ett litet motivationsknep. Ni vet som att nya träningskläder också kan höja motivationen. Jag kan inte köpa mer kläder för vi bor så trångt och mina lådor i garderoben är överfulla. Det går bara inte att knöla ner något mer i träningslådorna. Jag har en sådan där regel också, en in en ut, som gör att så fort jag köper något nytt så måste jag kasta eller ge bort något gammalt. 


Hur som helst, klockan var det ju. Sedan jag hämtade den i söndags har jag haft på mig den nästan hela min vakna tid. Det är rätt intressant att se hur pulsen påverkas bara i vardagen av att saker händer som jag reagerar på. Igår efter jobbet körde jag mitt hemmapass med rehab/prehab-övningar. Jag försöker köra det en gång i veckan. Det är ett ganska kort men effektivt pass så det blir en del puls faktiskt. Just igår körde jag 6 övningar i tabata-form, en övning per tabata, vilket alltså innebär en totaltid på 24 minuter. Eftersom det tar några sekunder att starta om timern och byta övning också så stannade klockan på några sekunder över 25 minuter. Det innebär alltså att jag i 25 minuter konstant har tränat i 20 sekunder och vilat i 10 sekunder. En hinner inte återhämta sig sådär supermycket på så kort vila kan jag säga.

Högsta puls under passet var 136 slag/min och snittpulsen landade på 107. För att ha något att jämföra med så satte jag igång klockan på min poddwalk hit till kontoret nu på morgonen. Den tog totalt 41 minuter (längre tid än hemmaträningen alltså) men högsta puls blev "bara" 127 slag/min. Dock fick jag ett något högre snitt på 109 idag. Träningen hemma igår var blandad med tyngre och lättare övningar vilket förstås gav mer pulsvariation än en promenad på slätt underlag som är mer konstant. Nu är jag supermotiverad att testa lite olika pass för att se pulsen när jag gåggar, joggar, cyklar och styrketränar på gymmet.

Men jag måste bara kommentera en annan grej också. Nu när jag har kunnat börja jogga igen så tycker jag att poddwalksen är så tråkiga. Att gå känns oeffektivt. Det tar lång tid och går sakta. Det var så nära att jag prioriterade bort den idag, fastän jag har sagt till mig själv att jag måste gå minst en gång i veckan för att jag vet att det är bra för mig och mitt rörelsemönster. Jag går liksom alldeles för lite i min vardag. Nu sitter jag här och är förstås nöjd över att den blev gjord, men funderar också på hur jag kan göra för att få tillbaka den där känslan jag hade när jag inte kunde springa, att poddwalks är härligt, avkopplande och något att längta till.

Har du något tips på hur jag ska tänka så dela gärna med dig i en kommentar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…