Fortsätt till huvudinnehåll

BRILLSNOK MED JESUSAMBITIONER?

Jag har nya, gigantiska glasögon! Jag lät min sambo få vara med och välja den här gången och han röstade på dessa "goggles". Jag köper brills billigt för att ha råd med flera par. Glasögon är ett enkelt sätt att variera sitt utseende och för mig som ledsnar snabbt och behöver omväxling är det perfekt. Under många år så höll sig mitt synfel på samma nivå, i princip hela mitt vuxna liv faktiskt, så jag har fått ihop en hel drös med glasögonbågar av alla de slag.

Men så för ett par år sedan började jag se sämre. Det har gjort att jag inte kan använda mina gamla glasögon längre. Så jag har färre par att variera mellan och framförallt så har jag en hel hög som jag inte kan använda. Jag har under någon månad gått och tänkt att jag borde kolla upp om jag kan lämna in dem någonstans för "återvinning". Jag tyckte mig minnas att jag läst det förut. Efter att ha googlat runt lite inser jag att behovet är stort. Den här brillsnoken, jag alltså, har kanske inte precis jesusambitioner även om jag tyckte att det blev en kul rubrik. Men det är klart att det känns väldigt mycket bättre i magen att ge bort fullt fungerande och i de flesta fall ganska välskötta glasögon istället för att slänga dem i specialsoporna. Här kommer ett av alla de fantastiska initiativ som jag hittade:

OPTIKER UTAN GRÄNSER
Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen att se bättre. Via våra butiker samlas begagnade glasögon in som sedan under våra årliga hjälpresor skänks till behövande. Under åren har över 100.000 par glasögon samlats in och vi har genomfört närmare 14.000 synunderökningar.

Nästa resa går till Nicaragua i Centralamerika. Under 10 dagar kommer optiker och medarbetare från Synoptik att genomföra synundersökningar och dela ut insamlade glasögon.

Vad gör vi?
Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Vi samarbetar med Vision For All som är en svensk hjälporganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. De glasögon som blir över från hjälpresorna skänks vidare till Vision For All.

Varför behövs vi?
WHO beräknar att 220 miljoner människor med synnedsättning bor i utvecklingsländer. Många av dem saknar ekonomiska resurser att ta hand om sin synhälsa. Ett par glasögon kan vara avgörande för en medmänniskas möjlighet till att försörja sig och studera.

Vi hjälper människor som inte har råd att varken undersöka sin syn eller än mindre köpa ett par glasögon. Av dem vi hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare.

Hur kan du hjälpa?
Genom att skänka dina gamla glasögon ger du en annan människa möjlighet till inte bara bättre syn. Vi behöver alla typer av glasögon och tar även gärna emot solglasögon. I alla våra butiker kan du lämna in dina glasögon och som tack för hjälpen bjuder vi på ett skötselkit.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…