Fortsätt till huvudinnehåll

DAGS ATT SUMMERA DET HÄR MED PULSEN

Nu har jag haft min pulsklocka (Suunto Ambit 3 sport) i ett par veckor och jag känner att det för min egen skulle vore kul att summera mina första intryck av min puls kopplat till olika motionsformer. Jag har nu testat ett antal olika aktiviteter där jag främst tittar på snittpulsen kontra hur jag upplever ansträngningen, vilket är ganska intressant.

Som ett bra exempel så åkte jag längdskidor igår. Det var som jag skrev ett riktigt trögt skejtföre där jag fick kämpa för att komma framåt till och med i nedförsbackarna. Jag hade pulsbandet på mig men glömde skriva in datat i inlägget igår kväll. Hur som helst så höll jag på i 51 minuter på snittpuls 162 slag/minut och högsta uppmätta puls 175. Min upplevelse av passet var att det var ganska tufft. Det kommer såklart också av att det var väldigt länge sedan jag åkte längdisar så kroppen är inte van. Känslan av att det var jobbigt kommer inte bara av konditionen utan av hur det kändes muskulärt. Tack och lov var det ett relativt flackt spår vi åkte på (korta Kyrkspåret, Åsarna) så det var egentligen inga backar varken uppför eller utför att tala om.

Jämfört med löpning då så blir det intressant. När jag tycker att jag mysjoggar som här där min egen upplevelse är att det konditionsmässigt knappt alls är ansträngande, så ligger jag ändå nästan lika högt i puls (157) som på den där längdskidåkningen. Högsta uppmätta var till och med högre (183) vid det enskilda tillfället, trots att jag som sagt inte upplevde det jobbigt alls och även där var det på en väldigt flack runda. I princip inte en backe så långt ögat kunde nå.

En liten sammanställning av min puls under olika motionsformer*:
> Rehab/prehab styrka tabatastyle hemma, 25 minuter med snittpuls 107
> Poddwalk, 41 minuter med snittpuls 109
> Cykel distanspass, 1 timme 26 minuter med snittpuls 144
> Mysjogg, 29 minuter med snittpuls 157
> Längdskidor, 51 minuter med snittpuls 162

* Det här tar ju inte hänsyn till dagsform eller annat så samma aktivitet under andra förutsättningar hade kanske visat något annat. Det tar jag inte hänsyn till utan det här är en helt ovetenskaplig sammanställning enbart för att jag själv ska kunna titta tillbaka längre framMotionsform eller mental inställning?
Förutom ovanstående så har jag mätt pulsen även på exempelvis intervallöpning och då blir pulskurvan extra intressant att titta på, men det hoppar vi över idag. Det jag är nyfiken på nu är hur andra upplever pulsen kopplat till olika motionsformer. Är det för dig som för mig grenspecifikt vad som upplevs som jobbigt eller skulle du säga att det handlar mycket om mentalt inställning också om det känns jobbigt eller inte? Pulsen är ju det den är medan upplevelsen påverkas av så mycket annat, exempelvis omgivningen, humör, sällskap och annat. Det finns en rent vetenskaplig aspekt på det hela förstås som handlar om vilken gren vi tränar mest och som kroppen därför är mest van att arbeta i. Du som mäter puls när du tränar får gärna dela med dig av vetenskap eller känsla i en kommentar här eller skriva ett inlägg på din blogg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…