Fortsätt till huvudinnehåll

ÄR DU ALDRIG RÄDD?

Den senaste veckan har jag mötts av välmenande förmaningar om att stanna hemma, vara försiktig och inte vara ensam. Jag har mött kvinnliga vänner och bekanta som är rädda.

Den senaste tidens ökade överfall på kvinnor i Östersund har skrämt upp och skapat debatt. Vad än en tycker och gör så kan det vridas åt ena eller andra hållet. Men jag vill säga en sak till er som förvisso med gott syfte säger till mig att vara försiktig att jag tror att just det är en del i problemet. Låt mig förklara.

Ända sedan jag var liten har folk sagt till mig att vara försiktig. Jag kommer ihåg när jag hade häst uppstallad hos mina kusiner. På morgonen skjutsade mamma dit mig tidigt när hon åkte till jobbet och sedan gick jag lite drygt en kilometer hem efter att jag fodrat och släppt ut hästarna. På eftermiddagen stallet igen, direkt med bussen och sedan promenaden hem. Farmor var arg på mamma och pappa för att de lät mig gå när det var mörkt. Jag vet inte hur många gånger hon drog både den ena och den andra historien om vad som skulle kunna hända. Vad tror ni det fick för resultat, jo jag blev rädd såklart. Men tack och lov hade jag sällan något val så jag fortsatte gå i mörker och på många sätt är jag väldigt tacksam för det. För precis som med fysisk träning så blir en bra på det en övar på och jag fick till viss del träna bort min rädsla.

Är jag aldrig rädd nu då? Johodå. Ibland är jag rädd i min egen lägenhet. Tror att det finns monster under sängen och sånt. Fast nu har jag löst det med att ha byggda sänglådor som är proppfulla med sängkläder och handdukar. Men ibland tror jag att någon är i min garderob. Jag är rädd ibland när jag är ute också. Inte så mycket när jag ser människor utan mest när jag inte ser någon men känner lukten. Ni vet när en springer i skoger och allt är tyst och fridfullt och så plötsligt känns doften av cigarettrök. Då tänker jag att det står någon bakom ett träd och iakttar mig, vilket det kanske faktiskt också stämmer.

Men är det inte bra då att vara försiktig och tänka på konsekvenser när en är ute? Självklart. Det jag vänder mig emot är det här med att kvinnor uppmanas att vara försiktiga så till den grad att vi blir rädda. För det är vad som händer. När vi matas med allt vi kan råka ut för ända från att vi är små så säger det sig självt att det smyger sig på en otrygghet. Och det är här jag tror att vi gör varandra en björntjänst med alla dessa välmenande förmaningar. För sist jag kollade brottsstatistiken så var överfallsvåld ute betydligt vanligare mot män. (Rätta mig om det blivit en ändring nu). Trots det hör jag sällan råd till killar som ska på krogen att de ska gå hem i grupp. Trots det hör jag sällan föräldrar prata på samma sätt med sina små pojkar som med sina flickor. Trots det har jag sällan hört en man säga att han känner sig rädd för att vara ute när det är mörkt. Just det. För vi säger inte det till män, att de ska vara försiktiga.

Det är helt okej att vara rädd. Jag är det som sagt också ibland eller till och med ganska ofta. Men jag tänker göra precis som när jag var liten, jag tänker vara ute ändå. Ju fler vi är som rör oss i det offentliga rummet desto färre möjligheter öppnas för oskyddade överfall. Jag var ute och gick i kväll. Jag såg betydligt färre än vanligt. Om det berodde på rädsla eller det slaskiga vädret vet jag inte.

Jag kommer inte säga till dig som läser att du inte ska vara rädd. Däremot vill jag be dig att tänka en extra gång på hur du uttrycker dig till barn eller inför barn. Vi behöver inte skapa fler otrygga individer i onödan. Små kommentarer i all välmening kan sätta djupa spår.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…