Fortsätt till huvudinnehåll

Mina bästa sömntips

Jag har nästan alltid varit välsignad med bra nattsömn. Ja, nu använder jag stora ord men jag är så tacksam för det. Det händer då och då att jag har svårt att somna eller att jag vaknar upp en massa gånger under natten, men det är väldigt sällan. Det kan vara om jag ska upp extra tidigt på morgonen och har ett tåg eller flyg att passa. Då blir jag lite orolig att jag ska försova mig. Men annars, nä, jag sover som en stock. Har tydligen alltid gjort det enligt mina föräldrar.

Nu när jag sovit dåligt under flera veckors tid så har jag funderat mycket på det här med sömnen. Det är inte första gången utan något jag gjort även tidigare då jag hamnat i en liknande period. För jag vet att sömnen är väldigt viktig för mitt immunförsvar. Jag har gjort medvetna val och kan vara ruggigt noga med att gå och lägga mig i tid även på helger, särskilt om det varit mycket under veckan. Det här blir jag ofta lite retad för av mina systrar och de kallar mig tant.

Nu har jag samlat mina viktigaste val. Det som fungerar för mig. Såhär försöker jag tänka alltid men extra mycket nu. Håller jag det alltid? Nä, såklart inte, jag är ju ingen supermänniska heller!

  1. Sova på samma tider. Jag lägger mig ungefär vid 22 och vaknar 06. Vardag som helg. Fast på helgen brukar jag ligga kvar i sängen till 7 eller närmare 8. Ja, det kanske kan verka tråkigt det här men att vara fylld av energi, pigg och glad nästan alla vakna timmar, det låter inte så trist va? Nä precis, och det är så jag brukar ha det annars. 
  2. Sova lagom många timmar. Det är inte alldeles lätt att veta vad som är lagom och det kan säkert variera mellan olika personer men också mellan olika tider på året eller under livet. Det jag menar är att det inte är att sova så många timmar som möjligt som fungerar för mig. När jag gör det är det som att systemet rubbas och jag blir trött, inte alls så energisk som annars. Att ta långa sovmorgnar är ju skönt någon gång då och då men blir det för ofta så funkar inte min sovklocka lika bra. Jag somnar inte lika enkelt och blir segare när jag ska kliva upp.
  3. Ta det försiktigt med kaffet på eftermiddagen och inte dricka alls på kvällen. Jobbar jag på kontoret dricker jag min sista kopp vid 17 och sedan inget mer varken på jobbet eller senare när jag kommer hem. Trots att jag så gärna vill, för jag älskar kaffe. Ibland dricker jag te men det är liksom så tråkigt på något sätt. 
  4. Inget TV-tittande på kvällen. Det har varit väldigt uppmärksammat det här nu med att minska skärmtiden och det "blå ljuset". IF körde en kampanj med en utmaning där olika kändisar skulle stänga av allt efter klockan 22. Det är ju lätt som en plätt för mig eftersom jag redan gått och lagt mig vid den tiden. Men, jag tänker på ungefär liknande sätt även om jag inte är helt strikt. Jag tittar sällan på TV och den senaste tiden har jag även varit känslig för höga ljud så L får titta på datorn med hörlurar. Jag märker att jag går upp i varv av att höra skratt (han tittar ofta på humorserier) även om det förstås är härligt och positivt. 
  5. Ingen träning sent på kvällen. Det fungerar inte alls för mig. Jag blir så endorfinstinn att hormonerna bara rusar runt i kroppen och gör kullerbyttor. Det är helt omöjligt att somna då. Därför tränar jag helst före middagen och äter således ganska sent. Det vet jag att vissa har problem med, men tydligen inte jag. 
  6. Daglig motion och frisk luft. Nu har det varit många saker jag inte får eller bör, men sedan finns det såklart också saker som är bra att göra. Jag sover bättre när jag har rört på mig. Det kan vara en promenad eller något annat enkelt, men rörelse helst utomhus i friska luften tycker jag fungerar bra för mig. Kroppen och knoppen blir på något sätt lite lugnare.
Sedan har vi det här med mörkt och svalt rum också. Nu gör det sig själv i lägenheten för sovalkoven är mörk eftersom det inte finns något fönster där. Det finns heller ingen värmekälla. Det innebär att det inte går att reglera temperaturen. Hur tänker du kring sömn och har du fler tips att ge mig nu när jag som bäst behöver det? Lämna gärna en kommentar!

Jag ber om ursäkt för oglamorös bild men det här är resultatet av min kassa sömn. Förkylning från helvetet, en riktig mancold således, med näsblod stup i kvarten. För att skona eventuella känsliga läsare (typ pappa) så gjorde jag bilden svartvit så att det inte är lika uppenbart att det är blod 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…