Fortsätt till huvudinnehåll

Hur går det med vardagsmotionen?

Forskningen tyder allt mer på att en inte kan kompensera en stillasittande vardag med träning. Det betyder på intet sätt att träningen är onödig och inte behövs, tvärtom. Men kroppen är inte gjord för att vara stilla så för att den ska må bra och fungera optimalt så behöver vi röra på oss i vardagen. Det här har jag skrivit om förut men det tål att tas upp igen.

Jag vet att det här är viktigt och att det är ett område som jag behöver tänka till lite kring. Med ett stillasittande arbete, många mil i bil, buss, tåg eller flyg och tidigare en väldigt liten bostad som inte öppnade upp för sälskilt många steg oavsett vad en skulle göra.

LÄS OCKSÅ: Så får jag in motion i vardagen

Nu kan jag glatt konstatera att det här med flytten gett en skjuts i rätt riktigt lite av sig själv. Att bo i hus gör automatiskt att jag får fler steg per dag även om jag gör exakt samma saker som i den lilla ettan. Bara att gå till toaletten eller hämta en sak i sovrummet är ju nu så mycket längre. Att vi dessutom har en gård att ta hand om "tvingar" också ut mig i en annan utsträckning än tidigare.

Gott så men inte nog, även om min kropp gnäller mindre än på länge. Här kommer en påminnelse lika mycket till mig själv som till dig om att det här med vardagsmotion faktiskt inte är svårt.

Tips för ökad rörelse i vardagen:

  • Stå upp och jobba delar av dagen
  • Gå och hämta kaffe ofta (ehhh tveksamt tips jag vet)
  • Cykla eller gå till och från jobbet (hela eller en del av vägen)
  • Gå ner på huk ett par gånger om dagen
  • Välj trappor istället för hissen, ner kan du i varje fall alltid gå
  • Sparka boll med barnen (egna eller andras som du kan låna) eller lek kull
  • Om du ändå ska gå till övervåningen så passa på att hoppa jämfota uppför trappen
  • Gå eller cykla till affären
  • Föreslå ett "promenadmöte" med kollegan istället för ett "dricka-kaffe-snack"

LÄS OCKSÅ: Cykelpendling och rutiner

En typ av vardagsmotion. Bilden är två veckor gammal. Nu är gräsmattorna gröna och snart är det dags att klippa. Det blir motion det. Vår gård är på 7000 kvadrat och nästan allt är gräsmatta. HJÄLP. Jag försökte föreslå för sambon att vi skulle upplåta en liten del som ponnybete, men se det gick han inte med på...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…