Fortsätt till huvudinnehåll

Må bra på internet

Det har skymtat förbi i mina flöden igen under de senaste veckorna, det här med den upplevda pressen på att leva det perfekta, äventyrliga, romantiska och sportiga livet. Vi måste snacka lite om det här. Det är superviktigt för att det ska vara hälsosamt där uppe i knoppen, det som jag brinner så mycket för.

Alla vet det ju innerst inne, att det vi ser i bloggar, på instagram och Facebook inte är hela sanningen. Det är ögonblicksbilder, i många fall redigerade sådana, från en persons vardag. När vi sedan scrollar genom ett flöde sätter vi ihop många människors vardag till en gemensam bild av lyx, äventyr, familjelycka, vackra hem, träning, god mat och så vidare. Vi vet innerst inne att det vi ser inte är sanningen om en person.

Mitt "perfekta" instagramliv där det alltid verkar vara soligt och fint väder, där jag dagligen äter grillade luncher och både yogar och styrketränar ute på altanen samt cyklar härliga skogsrundor. Seems pretty nice, doesen´t it?!

Ändå mår många dåligt på internet. Känner sig mindre värda, mindre lyckade och mindre älskade. Det är inte okej. Internet blev inte den fluga som vissa trodde i början. Internet kom för att stanna. Vi måste lära oss att leva med det och hantera det. Att använda de positiva delarna och göra dem till en fördel för oss och vi måste själva avgöra vad som är negativt för just mig, och undvika eller jobba oss igenom det.

I mitt "perfekta" instagramliv har jag alltid bra krull-hårs-dagar så att lockarna ligger rätt och inte som ett kråkbo. Jag äter alltid chiapudding (det är visserligen sant för jag älskar chiapudding, men ändå) och jag sportar hela tiden, antingen själv eller med min fantastiska familj. Det är förresten också sant, att min familj är fantastisk även om vi inte alltid är sams, men jag sportar inte hela tiden. Procentuellt sett så sportar jag inte mycket alls

Vad menar jag då med det? Ja, en sak kan ju vara att istället för att gå runt och vara irriterad över vad någon gör eller inte gör på sociala medier så avfölj, eller fundera på vad det egentligen är som retar dig och ta itu med det. Men att gå runt och må dåligt över en sak som du faktiskt kan göra något åt är onödigt när det finns så mycket att må dåligt över som vi inte kan påverka i samma utsträckning, exempelvis sjukdomar, världskrig och svält.

En annan superenkel grej som en kan göra när alla andras liv verkar så mycket roligare det är att ta en screenshot av sitt eget instaflöde och sedan titta på den. Eftersom vi funkar så att vi mestadels lägger ut härliga grejor så kommer de flesta av oss att titta på en bild som verkar superkul. Vips så ser ens eget liv plötsligt helt fantastiskt spännande ut. Om det inte funkar, antingen för att du inte hade massor av skojsigt i ditt flöde eller för att då nästan får prestationsångest över hur du ska toppa allt det du redan lagt ut men ännu coolare grejor, då är det dags för det tunga artilleriet;

  • Det snurrar ett tragikomiskt klipp på nätet som handlar om hur vi förskönar verkligheten för att ta bilder och filmsnuttar till sociala medier. En tjej sitter i en soffa med sunkiga myskläder men har klackisar på fötterna och ett glas vin i handen. Vad hamnar på fejad tror ni? Jo vinglaset och skorna och det ser ut som världens lyxigaste partykväll. En annan tjej fotar en fin matbild från en kokbok och lägger ut "sin måltid" och en tredje stjäl en hund för att fota sig med.  Kom ihåg att det du ser inte ens alltid är sant.
  • Finaste familjen på TV4 play. Återigen lite komedi som ni bara måste se. Det händer massor av tragiska grejor i familjen men på ytan ska allt poleras för att verka tipptopp. Det du ser kan visserligen vara sant men bakom bilden så kan det ligga så mycket som du inte har en aning om. 
Sist men inte minst, gör det du mår bra av! Inte det som du ser att andra gör. Det låter så himla lätt, jag vet, men kan vara betydligt svårare i verkligheten. Jag tror att bara du börjar fundera på det så kommer en hel del att trilla på plats av sig själv. Sedan får du kanske lägga lite jobb bakom också, men börja tänk. Vad mår du bra av?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…