Fortsätt till huvudinnehåll

Turtips fjällcykling för nybörjare eller barnfamiljer

I fredags när kiddosarna var här var de alldeles pirriga inför att få åka till Åre i några dagar på minisemester med pappa Fredrik. Det smittade av sig på mig så jag spanade in Sara Rönnes blogg där jag alldeles nyss läst 52 tips för en underbar sommar i Åre, och fastnat för nummer 14.


Lars var inte svårövertalad. Igår förmiddag lastade vi in cyklarna i bussen och styrde kosan mot Åre och vidare upp på Skalstugevägen mot Norge. När vi passerat både Medstugan och Skalstugan hittade vi en vit skylt med svart text, Gamla vägen, och ett fornmärke. Där skulle vi starta. Fler än vi hade valt detta som dagens utflyktsmål så vi körde vidare ungefär en kilometer och parkerade bussen högre upp och fick rulla asfalt tillbaka ner och svänga in på grusvägen.

Redan vid parkeringen fick vi se fjällen från sin bästa sida med snötäckta toppar, djupblå sjöar och fjällbjörkar i grönaste grönt. Magiskt

Målet för cyklingen var alltså att ta den gamla vägen över till Norge. Jag hade läst att den första biten skulle vara riktigt lättcyklad på grusväg, fram till landsgränsen ungefär 6 kilometer bort, vilket stämde perfekt. Dit klarar de flesta att cykla, även relativt små barn, och det fungerar med nästan vilken typ av cykel som helst, även en gammal damcykel. Jag kan varmt rekommendera detta som ett spännande utflyktsmål för alla, gammal som ung. Jag kommer själv ihåg hur spännande jag tyckte att det var som liten den första gången jag fick stå med en fot i Sverige och en i Norge!

Uppe på kalfjället ligger snön kvar fläckvis och naturen är karg. L byggde på stentraven (som jag lutat min cykel mot) med en liten liten sten på toppen

Direkt när en har korsat landsgränden förändrades underlaget från grusväg till skogsväg, mera som bred stig. Det blev också betydligt mer kuperat och vi åkte nedför en helt del vilket fick mig att börja tänka på hur det skulle gå att komma upp igen. Den här delen är tekniskt sett lättcyklad, men som sagt mer kuperad, så den lämpar sig inte lika bra för mindre barn. Däremot kan alla vuxna nybörjare på mtb ta sig an den. Det är ju inte värre än att en får kliva av och gå i de värsta backarna om det behövs. 

Vi cyklade hela sträckan ner tills vi kom till en parkeringsplats i Norge, ca 15 kilometer enkel väg. Där tog vi en kort paus innan vi började uppförstrampandet. L hade sett ut en lämplig fikaplats vid en liten fjällsjö, ca 3 kilometer tillbaka uppåt fjället.

Fikapaus med kaffe, te, diverse nötter samt ostsmörgåsar med grön paprika

För kommande turer konstaterade vi att vi behöver köpa nya termosar. Jag hade vatten med till te och pulverkaffe men det var inte ens ljummet när vi kom fram. Termosen hade jag förövrigt i dricksbehållaren på cykeln. På ryggen hade vi en varsin vätskerygga från nathan med plats för mackor, mugg och lite annat. Trots att vi fick kall dryck var det mysigt med en fikapaus ändå. 

Vi vilade lite i gräset också

Det fanns en eldplats med ved i anslutning så det hade gått bra att grilla lite korv där om vi hade haft med oss det. En kyligare dag, på en hösttur exempelvis, hade det varit finfint med en brasa för att hålla värmen under pausen.

På väg tillbaka tog vi en fotopaus vid landsgränsen

När vi återigen nådde gränsen på vägen hem var den tyngsta stigningen avklarad och jag kunde pusta ut. Jag klarade det utan att behöva kliva av och gå i någon backe, även om det var nära där ett tag efter fikapausen då smörgåsen stod mig upp i halsen när det var som jobbigast.

Sedan var det bara att trampa de lätta 6 kilometrarna på grusvägen igen tillbaka ut till den större, asfalterade Skalstugevägen. Därmed var årets första (förhoppningsvis inte sista) fjällcykling avklarad. En lätt och nybörjarvänlig sådan som jag varmt rekommenderar. Såklart kan en åka hur kort eller långt en vill, till gränsen och tillbaka blir ca 12 kilometer och hela vägen ner till "botten" tur och retur blir 30 km.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…