Fortsätt till huvudinnehåll

Spontana backintervaller

Du vet kanske hur det kan kännas? Sådär tungt och oinspirerat. Du har ett träningspass inplanerat men lusten infinner sig inte. Du skannar igenom kroppen men hittar inget som tyder på att du rent fysiskt bör avstå och konstaterar alltså att det bara sitter i huvudet.


Det där händer mig av och till. Ibland är tröskeln något lägre och då kan jag bita ihop och ta mig ut och genomföra träningen eller motionen helt enligt plan. Allt som oftast går passet dessutom bra mycket bättre än väntat. Andra gånger är tröskeln superhög och då måste jag ta till knep för att ens ta mig ut. Ett sådant exempel är när jag säger till mig själv att allt är bättre än inget. Här kommer min historia om när 30 minuter mysjogg blev till 35 minuter backpass, och hur det gick till "behind the scenes" när jag skulle fota till bloggen.

Det här med att ofta träna ensam och fota till bloggen... Det blir inte alltid som jag har tänkt. Ibland så skjuter självutlösaren av innan jag hunnit på mobilen att stå stadigt...

Det var en helt fantastisk dag. Soligt och varmt. Jag hade egentligen tänkt att jag skulle mysjogga i 30 minuter. Det är ett pass som förr varit mitt standardpass och som jag kunnat ta till när som helst inspirationen trutit. Just nu är jag dock väldigt ovan att springa eller jogga distanspass, det vill säga utan att avbryta för gå- eller ståvila som jag gjort under min rehabperiod, så nu kändes detta bara helt oöverkomligt rent mentalt. 
...och andra gånger kan det vara knepigt att få med motivet som jag tänkt. Här skulle jag fota min fina måndagsklubben-tröja men istället hamnade rumpan i fokus
 
Receptet mot mental slöhet den här gången blev helt enkelt ett spontant backpass! Jag har inte sprungit backe sedan förra sommaren tror jag, så att jag skulle karaktärisera det som lätt är på sätt och vis märkligt, men så kan det vara. Det som mentalt känns lätt i stunden kan vara fysiskt superjobbigt - och tvärtom.

Här har jag börjat ana att trycket på tröjan kanske inte riktigt syns som jag hade tänkt...

I det här fallet så sade jag till mig själv att jag skulle snigeljogga till en backe. Den ligger egentligen alldeles nedanför mitt hus så jag skulle helt enkelt bara ta en omväg till botten av backen. Väl där så skulle jag springa upp fem gånger och om jag verkligen var trött då på riktigt så skulle jag få gå raka vägen hem. Som du kanske förstår var jag inte särskilt fysiskt trött så när väl jag kommit så långt liksom bara hände det av sig själv att jag joggade samma omväg tillbaka hem.
 

Passupplägg backintervaller;

  • Uppvärmning; jogga till en lämplig backe ca 10 minuter
  • Intervallblocket; spring uppför i ca 1 minut i god fart och gå/jogga ner, totalt 5 gånger
  • Nedvarvning; jogga hem ca 10 minuter

...så tillslut ger jag bara upp. Här redo att slita av solglasögonen för att granska hur bilderna egentligen blev. Av tio möjliga inte ett enda rätt. Behöver jag säga att jag inte orkade fixa några nya?!

Är du sugen på att springa intervaller? Jag har samlat massor av roliga pass under rubriken måndagsklubben, så kika där vettja och välj något roligt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…