Fortsätt till huvudinnehåll

Lek med farten

Nu när vi kommer allt närmare Tjejmilen så satsar jag på att springa lite längre intervaller än de 30-sekundare som jag annars den här sommaren gärna tagit till. Här kommer ett tips på hur en kan lura hjärnan till att springa snabbt längre för den som är van vid att stå- eller gåvila under intervallträningen.


Det här med vilan förresten, om en föredrar att stå, gå eller jogga under viloperioderna under ett intervallpass varierar från person till person. Det finns fördelar och nackdelar oavsett vad en väljer. Själv ståvilar jag i princip alltid då jag tränar på löpband, gåvilar utomhus när intervallerna går på tid men joggvilar nästan alltid när jag springer backe.

Tjejmilen närmar sig med stormsteg. Ska du också springa?

En sak som jag har upptäckt är att i perioder då jag sprungit mycket intervaller och få rena distanspass, oavsett om det berott på att jag satsat på att bli snabbare eller om jag varit skadad och därför haft svårt för det monotona i distanspassen, är att jag på tävlingen hela tiden längtat efter att få stanna. För så är ju intervallerna - det är nästan alltid nära till vila och hjärnan ser det som ett efterlängtat delmål. Men när en ska springa ett millopp så blir det väldigt jobbigt mentalt att redan från start springa och tänka på att en vill stanna och vila.

Ett sätt att lura hjärnan är att träna på att bryta mönster och springa vidare trots att hjärnan tror och vill att den ska få stanna. Eftersom jag på senaste tiden som sagt sprungit en del 30-sekundersintervaller så bestämde jag mig häromdagen för att göra dem på ett annat sätt. Det "vanliga" utomhusupplägget brukar vara att jag kör ungefär 20 stycken halvminutare snabblöpning som varvas med gåvila. Nu ändrade jag det så att jag fortfarande hade intervalltimern inställd att pipa var 30:e sekund men att jag lekte med farten så att pipet inte alltid betydde GÅ.

Passupplägg fartleksintervaller:


  • Uppvärmning 5 minuter jogg + 30 sekunder gång
  • Fartlek 30 min; Upprepa spring långsamt 30 s, spring snabbt 30 s, spring långsamt 30 s, gå 30 s tills tiden är slut
  • Långspurt ca 300 m
  • Nedvarvning promenad
Augusti kom med svala kvällar och kalla nätter men jag kämpar på med shorts ett tag till

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…