Fortsätt till huvudinnehåll

Träning på recept

Idag vaknade jag vid kvart i åtta och låg sedan och drog mig en stund innan jag tassade upp och hoppade i ett underställ, gick ner och plockade i köket innan jag gjorde i ordning frukost. 


Sedan hade jag egentligen tänkt gå ut och kratta löv, men blåsten gjorde att det kändes rätt så meningslöst. I stället klev jag i ett par löparskor, pluggade in lurar i öronen och knatade ut på veckans poddwalk. Den här gången blev det Styrkebyrån med Johanna och Clara, avsnittet om stress.

Stressfri start på den här lördagen

Egentligen kunde det knappast bli mer passande. Vi har "hälsosamma arbetsplatser" som ett av våra övergripande fokusområden på jobbet i år, och just nu ligger det mycket jobb hos mig och min avdelning på att ta fram och se över våra befintliga rutiner för att förebygga psykosocial ohälsa, stress och onödig press. 

En viktig poäng som de pratar om mycket i poddavsnittet är att träning, motion, rörelse är en viktig faktor för att förebygga och behandla stressymptom. Läkare idag skriver ofta ut träning på recept som en del i behandling. Men det är viktigt att ta bort alla krav på prestation. Jag har nog tjatat en del om det här i bloggen förut eftersom jag tänker mycket så kring min egen hälsa, där jag använder motion som en stressventil men verkligen sänker alla krav om jag har mycket på jobbet eller på annat sätt roddigt i livet. Promenader och lågintensiv träning är viktigt och värdefullt!

Hur tänker du kring stress och hur ser du till att balansera din träning och vardag?

Kommentarer

Ida sa…
Tyckte att det avsnittet var så bra!
Kände mig rätt träffat angående det där att om man nu ändå ska träna så måste det vara supereffektivt... Så den tanken försöker jag slå bort lite nu.
SARA BORG sa…
Eller hur, visst var det bra?! Effektivitet is the shit men inte hela tiden, tror jag. Jag tänker att effektiva perioder när jag är "duracell" alltid måste balanseras upp av perioder när jag är "snigel". Inte alltid så lätt, men extra viktigt de dagar eller veckor när jag har svårt att växla mellan de båda. Är jag externt duracell på jobbet så kan jag inte vara det hemma och på träningen också. Någonstans måste jag vila och hämta kraft, bara vara.

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…