Fortsätt till huvudinnehåll

Därför ska du springa med en vän!

Jag springer de allra flesta av mina pass ensam i ett för mig makligt tempo. Jag springer dessutom ofta samma gamla runda. Jag är således mer eller mindre ett skolboksexempel på hur en inte ska träna för att bli en bättre löpare. Men med målsättningen att träna för en god hälsa, som jag oftast har, så räcker det alldeles utmärkt.

Nu till sommaren så har jag dock en vision om att komma upp i lite längre distanser igen och gärna i fart också, och då finns det inget sätt som är så roligt som att springa tillsammans med andra. Det spelar inte så stor roll om det är med någon som är snabbare eller långsammare än jag själv, för all träning som görs med andra gör att jag får ändra tempo från mitt vanliga. Det är precis det där med att komma ur min vanliga lunk och både springa ännu långsammare pass och springa snabbare som jag behöver.

I helgen sprang jag två pass och båda med sällskap. På fredagskvällen ett för mig snabbt pass på sommarslingan här hemma tillsammans med Lars. Det blev riktigt plågsamt, på flera sätt, så jag ska återkomma till det i ett eget inlägg. Sedan blev det ett spontant långpass ihop med min vän Ida. Hon tränar för maran och behövde få till distans på drygt tre mil. Vi bestämde därför att vi skulle mötas upp efter drygt halva hennes pass och så skulle vi springa "Spikisrundan" tillsammans. Det där med att springa del av ett träningspass tillsammans är förresten ett riktigt bra sätt att träna ihop trots att ens löparkapacitet skiljer mycket åt. Ida gör milen på runt 40 minuter. Jag passerade milen på ca 57 minuter nu när jag sprang halvmaran härom helgen. Då förstår ni hur pass mycket snabbare hon är än mig. Ändå har vi mycket ut av att träna tillsammans någon gång ibland.

Därför ska du springa med en vän:

  • Det är helt enkelt roligare!
  • Du blir en bättre löpare av att springa med någon som är bättre än du, eftersom du får hjälp att hålla högre fart.
  • Du får hjälp att hålla ett lugnare tempo på långpassen om du springer hela eller en del av passet tillsammans med någon som är lite långsammare än du. Då sliter passet mindre och du återhämtar dig snabbare. 
  • Du kan ventilera sådant som hänt i ditt liv den senaste tiden med en kompis, samtidigt som du tränar. 

Ida och jag på långpass. Det här med att fota springande är inte min starkaste sida, därav den koncentrerade minen.

Kommentarer

Det är lustigt, för jag har alltid tyckt att det varit lite jobbigt att springa med någon - särskilt med fler. Känslan att inte orka när de andra drar är lite jobbig liksom.
Men häromdagen tog jag och min bästa kompis en väldigt prestigelös runda - en gåjogg i milspåret. Det slutade med att vi sprang hela vägen bara för att det var så härligt och kravlöst och kul med sällskap. Sen var vi båda överens om att vi inte skulle prata hela vägen så det var skönt - det är ju rätt jobbigt när en har fullt upp med att andas :)
SARA BORG sa…
Jag förstår känslan. Alla är inte bra springsällskap men Ida är grym! Hon anpassar sig helt efter min fart och jag behöver aldrig säga något utan om jag sänker farten i en backe så gör hon det också - sviiiingrymt oh mysigt :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…