Fortsätt till huvudinnehåll

Intervaller runt Lillsjön

Kommer du ihåg förra veckan då jag trodde att halvmara-effekten hade klingat av? Ungefär precis då tog jag och överraskade mig själv med att planera ett intervallpass, och inte vilket som helst heller utan 4-minuterintervaller. Jag har annars en förkärlek för trettiosekundare, särskilt när jag inte kört kvalitet på länge och behöver ha en låg tröskel för att komma igång. 4-minutare ligger liksom helt på andra sidan min skala, det är ett sådant pass som jag kan gruva mig inför även när jag är i hygglig form.

Matchy matchy! När till och med nagellacket går ton i ton (det var dock inte planerat), då har det gått lite väl långt va?!

Upplägget på träningspasset blev väldigt "back to basics" för min del. Runt millenieskiftet när jag jobbade med träning så skulle man, som jag minns det i allafall, alltid planera pass med tre pulstoppar. Det var oavsett om jag satte ihop ett spinning-, aerobics- och stepup-pass eller planerade mina egna löpintervaller, som på den tiden mest handlade om att springa i backe. För jo, jag tränade då också men sedan hade jag en period när jag inte gjorde det. Eller ja, inte så regelbundet i varje fall. Hur som helst, sprang jag i backe så sprang jag backen tre gånger. Om den var lång. Eller om det var korta backar så sprang man upp och ner som i ett block, och så körde man blocket tre gånger med vila mellan varje. Alltid dessa tre pulstoppar, det var ju liksom innan Marit Björgen och Björgen-intervallerna. För den som eventuellt inte vet så kallas fyra gånger 4 minuter för Björgen-intervaller eller norska intervaller. Fyra känns mycket medan tre liksom låter så mycket mera överkomligt. Tolv minuter i överfart är dessutom betydligt bättre än vanlig myslunk, och som bekant är jag en väldigt påhejare av konceptet allt är bättre än inget. Därför bestämde jag mig för ett "nästan-norskt" intervallupplägg, alltså 3 x 4 minuter!

Tanken med passet var inte "fullt ös medvetslös" utan att vänja kroppen vid ett lite högre tempo än jag lunkar i annars. Eftersom jag brukar mysjogga i 6-6:30-tempo så blev planen att värma upp lugnt med ett varv runt Lillsjön, pausa kort för att starta intervalltimern och sedan hålla ungefär 5:30-tempo på mina fyraminutare. 5:30 är för mig ganska snabbt just nu men inte supersnabbt, och det är lagom för att kunna fokusera på att komma upp i steget och tänka lite på hållning och löpteknik. Jag ville även känna om det skulle kunna fungera att hålla det tempot på det där milloppet, som jag sedan anmälde mig till. Mellan varje fyraminutare vilade jag med lite promenad och lugn jogg i två minuter. På det hela kändes det riktigt bra och inte alls sådär jobbigt som när jag ska sprinta mitt snabbaste, ett kul och mentalt enkelt pass att genomföra. Testa gärna du också!

"90-talsintervaller" med 3 pulstoppar

  • Uppvärmning 2,5 kilometer i 6:30-tempo (planerat)
  • 3 x 4 minuter (planerad fart 5:30) med 2 minuter gå-/joggvila
  • Nedvarvning tillbaka till bilen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…