Fortsätt till huvudinnehåll

Rörbäcksnäs, en liten pärla för MTB-cyklister


Om en tröttnar på cykling uppe på fjället eller om en vill ha lite omväxling under sin Sälen-vistelse kan jag varmt rekommendera att en tar bilen och kör några mil västerut mot Norska gränsen. Där ligger den lilla byn Rörbäcksnäs, som blivit känt i cykel-Sverige för sina fina leder. Vi besökte plejset första gången för ett par år sedan, och det kan du förresten kan läsa om här


Enligt Biking Dalarna beskrivs Rörbäcksnäs stigar ofta som Sveriges bästa singletracks, och det kan mycket väl ligga någonting i det. Inte för att jag varit runt på så många ställen men visst sjutton är det fina leder. Du som hänger här på bloggen en del vet att jag brukar hylla Högbo (utanför Gävle) för sina fina och välmärka leder och Rörbäcksnäs påminner om Högbo fast i lite mindre skala.

Vi åkte ut ganska sent en eftermiddag och jag hade siktet inställt på leden Kalugapasset, som beskrivs som "en helt fantastisk slinga med snabb, flowig och helt underbar singletrack". Det är den leden i Rörbäcksnäs som innehåller procentuellt mest stigcykling och därför ger mest "bang for the buck", så att säga. Om en är ute efter stigcykling alltså. Kalugapasset är en blå led på 15 kilometer som bjuder på massor av sandiga och fina stigar, en del rötter och massor av sten. Mot slutet blir det både backigt och riktigt tekniskt på sina ställen, utan att för den delen vara alldeles för svårt ens för mig.


Nu får jag erkänna att jag inte var på bästa humör den där kvällen, och det var lite synd. Det tog nästan en halvtimme innan kroppen svarade som jag ville och först då gick det gick att cykla ordentligt, så innan dess var svårt att hålla humöret uppe. Jag hade sett fram emot att köra snabbt och ha superkul, men riktigt så blev det inte. Det är lite klurigt det här med förväntningar, ibland så kommer saker i vägen som gör att det blir svårt att leva upp till dem. Tack och lov dock att det lättade och kroppen piggnade till en aning, annars hade jag nog inte klarat den tekniska cyklingen upp på Janishögen mot slutet av rundan. Nu gick det vägen och trots att det inte blev riktigt som jag hade tänkt så blev det riktigt fint ändå. För hur än det var så stämmer det som de säger, Kalugapasset är verkligen riktigt fin cykling!

Andra som varit i Rörbäcksnäs nyligen är Henrik och Linda, läs gärna om deras upplevelse av Kalugapasset här, samt Helena och Hasse. Helena beskrev Rörbäcksnäs på ett så himla fint sätt i det här inlägget.   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…