Fortsätt till huvudinnehåll

Springa i Sälenfjällen; Källfjället runt 20km


Då har vi kommit fram till mitt allra sista Sälen-tips för den här gången. Den allra sista dagen på vår fjällvistelse stack vi ut på det längsta löppasset. Den här gången hade vi ingen riktig ruttplan från start utan vi improviserade fram en runda allteftersom. Låt oss kalla den Källfjället runt, en tur som börjar och slutar som Östfjällsrundan, men med en avstickare upp och runt Källfjället också. Turen blev tillslut ganska exakt 20 kilometer. Jag upplevde den här turen som veckans mest utmanande, inte bara för att det var den längsta. Nu, några dagar efteråt när jag förträngt det jobbiga, längtar jag ändå tillbaka. Jag har inte sprungit särskilt mycket i fjällen förut men efter den här veckan så har jag absolut fått blodad tand och vill ha mer, mycket mer. 


Källfjället runt 20 km

Precis som Östfjällsrundan (klicka här för min beskrivning) startar denna vid Högfjällshotellet. Parkera bilen och starta turen med Södra Kungsleden som är handikappanpassad (asfalterad) de första 2,5 kilometrarna. Fortsätt till Östfjällstugorna och därifrån västerut (tag leden till vänster). Efter ungefär en kilometer kommer du fram till ledkorset där du för Östfjällsrundans 10 kilometer ska vika mot Gruven. Denna gång springer du i stället åt höger upp mot Källfjällsstugan. Det börjar lite blött och sedan stenigt - och uppför. Det är inte särskilt brant men relativt teknisk löpning där du får tänka till lite hur du placerar fötterna. Efter någon kilometer når du toppen och det lilla stenröset i bilden högst upp. Snart ändrar naturen skepnad och du når blötare marker med myrar. Du springer nedförs på bitvis riktigt fina och mjuka stigar. Här är det härligt att springa och det känns lätt! På sina håll får du springa på spång. Efter ungefär fyra kilometer (från ledkorset) når du Källfjällsstugan.

För att fortsätta runt Källfjället springer du nu vidare på leden mot Syndalskläppen. Det fortsätter att gå nedförs och det blir allt blötare ju längre ner du kommer. Du får möta myrmark och en del spång av bättre och sämre kvalitet. Efter ungefär 2 kilometer är det dags att hålla utkik efter ett ledkors. Här ska du vika av på den led som går åt vänster, för att nu ta dig tillbaka i riktning mot Gruven och så småningom Högfjällshotellet. Du har nu en 8-9 kilometer kvar att springa och nu blir det uppför, mer uppför än tidigare under rundan. Det är dessutom lite tekniskt, åtminstone om en börjat få lite trötta ben, ibland för att det är stenigt och ibland för att det är blött. Här gick jag en del. Efter någon kilometer planar det ut något och blir återigen lite lättare att springa och det är riktigt fin led/stig.

Följ ledkryssen mot Gruven så kommer du snart att känna igen dig. Sista 3-4 kilometrarna går på samma sträckning som Östfjällsrundan, tillbaka till parkeringen vid Högfjällshotellet.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…