Fortsätt till huvudinnehåll

Springa i Sälenfjällen; Östfjällsrundan 10km


Det här är vår första Sälen-vistelse där vi verkligen har sprungit. Alltså, en och annan jogg längs vägarna i stugområdet har det väl blivit på våra vinterresor (sportlov i Sälen har blivit en klassisker) och för några år sedan tog jag och delar av familjen en kortare tur på fjället (faktiskt just denna som jag tänkte tipsa om idag), men annars har det mest blivit cykel och längdskidor här. Men som sagt, denna gång har vi sprungit en hel del och jag tänkte tipsa om våra rundor!


Vår första tur i löparskorna blev ett morgonpass på Östfjället där vi sprang en del av södra Kungsleden. Östfjällsrundan mäter ca 10 kilometer och är mestadels lättsprungen och mjukt kuperad, således ett bra första pass för att få lite fjällkänsla utan att behöva bemästra allt för mycket mjölksyra och flås. Trots att vi stack ut före frukost var det redan riktigt varmt och soligt. Vi fick vackra vyer och såg till och med lite snö i en skidbacke långt borta.


Östfjällsrundan

Parkera bilen vid Högfjällshotellet och ta sikte på gångvägen upp under portalen "Södra Kungsleden" och följ de röda ledkryssen. Den första delen av leden är asfalterad, fram till Köarskärfjällets vindskydd ca 2,5 kilometer ut på fjället, för att barnvagnar och rullstolar ska kunna hänga med. Här är det därför lättsprunget rent tekniskt men det är svagt uppför hela vägen längs Östfjällets sydsida så ta det lugnt i början. När du når vindskyddet tar asfalteringen slut och ersätts av grusad gångväg i stor sett ända fram till Östfjällstugorna. Dit är det ca 4-4,5 km från parkeringen och ledens början. Om det varit torrt och fint väder är även den grusade delen av leden i så pass bra skick att du bör kunna springa med en barnvagn hela vägen dit. För den som inte gillar asfalt och grusväg på fjället så titta dig omkring. Nästan hela vägen upp går små stigar på båda sidor av gångvägen som du kan välja att springa på i stället. 

Väl framme vid stugorna och Östfjällstjärnen är det dags att vika av västerut (ta vänster). Här övergår leden till mer traditionell fjälled/stig med en hel del steniga partier. Just nu är där torrt och fint men jag kommer ihåg det som betydligt blötare och lerigare från förra gången. Springer du med barnvagn är det alltså dags att vända tillbaka och ta samma väg som du kom för du tar dig inte runt med vagnen. Efter ytterligare ca 1 kilometer kommer du till ännu ett ledkors och du ska följa skyltningen mot Gruven. Även om stigen nu är ganska teknisk så är den fortfarande bara lite mjukt kuperad och inga egentliga stigningar att tala om. Efter ca 3 kilometer kommer du ner till "stora vägen". Ta vänster tillbaka upp mot Högfjällshotellet. Det är ca 1 kilometer asfaltslöpning tillbaka till bilparkeringen och där, efter ca 1 mil, är Östfjällsrundan klar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…