Fortsätt till huvudinnehåll

Har du koll på hur mycket (eller hur lite) du rör på dig i vardagen?

Vi kör #uppochhoppavecka på jobbets instagramkonto nu och det är lätt att inspireras när vi är många som peppar varandra. En färsk rapport från Folkhälsomyndigheten (kika på deras webbsida) menar att en stillasittande livsstil nu är den mest förekommande riskfaktorn för hjärt-/kärlsjukdom, och för oss som antingen jobbar bakom ratten eller datorn så är det förstås ingen glad läsning. Jag är knappast den som kan slå mig för bröstet och påstå att jag föregår med gott exempel, tvärtom så är det rätt vanligt att jag en helt vanlig dag bara klockar in på runt 3000 steg. Den rekommendation för fysisk aktivitet som gäller i Sverige idag, och faktiskt i hela Norden, är minst 30 minuter per dag (vilket såklart gärna kan delas upp i kortare stunder fördelat över dagen). Du behöver varken byta om, åka till ett tränings-/motionscenter eller gym för detta. Det viktigaste är att du hittar ditt sätt att röra på dig och att du faktiskt tar tag och gör det! Som vanligt är allt bättre än inget, och med det menar jag att om du bara hinner ta en kort promenad på 10 minuter så ta den för guds skull. Tänk inte att det måste vara 30 minuter för att räknas, för mer fel än så kan det nästan inte bli.

Som sagt, det här med att leva som en lär, det är inte alltid min starkaste sida. Jag motionerar förvisso regelbundet men utslaget över en vecka har jag ofta svårt att komma upp till den rekommenderade dosen. Igår blev jag dock peppad av jobbets uppochhoppa-tips som uppmanade till att samla 10 000 steg. Jag kom hem strax före klockan 19 och hade då 3740 steg på min klocka. Det är lite mer än vanligt vilket berodde på att jag stått upp och jobbat lite extra under dagen (och kanske hämtat fler koppar kaffe..?). Jag gick direkt ut på en liten promenad runt byn och liverapporterade på min instastory. Jag gick varken särskilt långt eller snabbt, men lyckades ändå samla på mig steg så pass att jag nästan nådde 7000 innan jag var hemma. Med matlagning, dammsugning och lite allmänt röj i huset, samt någon form av step-up vid tandborstningen, lyckades jag tillslut nå mina 10 000 steg precis innan jag gick och lade mig för att sova. Det hade inte blivit av utan dagens tips och utmaning!

// Bild från appen "Hälsa" i min iPhone //

Ps. Stegräknare finns i många olika former och prisklasser. Jag har det som inbyggd funktion i min klocka men du kan även hitta det i olika former av aktivitetsarmband till bra pris. Vad många inte vet är att det även finns stegräknarfunktion i vissa mobiltelefoner. I iPhone finns stegräknare i appen "Hälsa" (vit ikon med rödrosa hjärta). Ds.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…