Fortsätt till huvudinnehåll

Min samlade guide till en Sälen-semester!

Härligt spring till Stensjön


Snart drar Vasaloppets sommartävlingar igång, med cykling till helgen som kommer och sedan alla löploppen helgen efter det. Sälen kommer att invaderas av alla tävlingssugna atleter och i många fall även av deras familjer. Själv är jag nyligen hemkommen från årets sommarvistelse där nere och jag står över Cykelvasan den här gången, men förr eller senare blir det säkert en comeback i loppet - kanske redan nästa år. För de som passar på att stanna några extra dagar i området i anslutning till tävlingarna så kommer här en liten guide!

Cykla i Sälenfjällen

  • För Cykelvasadeltagaren så bara måste jag tipsa om Hällaturen - det är perfekt som förberedelse veckan innan loppet. En lättcyklad runda på strax under fyra mil, med skogsbilväg och asfalt. Faktum är att hela familjen kan följa med, i varje fall i lite drygt 3 mil. Därefter blir det lite backigt påväg från Sälen By upp till fjällen igen. Ett tips kan vara att en vuxen cyklar upp och hämtar bil, medan den andre stannar i byn med kiddosarna. 
  • För den som vill prova på att cykla utförs - downhill alltså - så håller Sälen Bike Park i Lindvallen liften öppen hela sommaren mellan kl 10-17. Här finns backar som passar både stora och små, nybörjare och mer vana cyklister. Gustav Bar och Grill med sin utomhusterass ligger nedanför backen, så om delar av familjen hellre tar en kaffe så går det också att ordna. 
  • Den inbitne stigcyklisten bara måste ta en avstickare till Rörbäcksnäs! Några mil från Sälen, mot norska gränsen, ligger denna lilla pärla. Här finns fina, välmärkta cykelstigar. Precis som i princip alla mina andra tips så finns även här något för hela familjen. 
Fantastiskt fin stigcykling i Rörbäcksnäs

Springa i Sälenfjällen

Här bjuds på relativt lätt fjällöpning som passar både nybörjare och mer erfarna löpare!
Vyer på Östfjällsrundan

Äta gott i Sälenfjällen

Eftersom jag är väldigt förtjust i bufféer så kommer jag att tipsa om sådana, men det finns såklart massor av andra bra ställen att äta på också. För det första, lunchen på Experium. Minst två rätter och så ett ordentligt tilltaget salladsbord till det. Kaffe och kaka ingår också såklart. Intill borden finns en lekhörna dit du kan skicka kiddosarna efter en stund så att du får fortsätta äta i lugn och ro.

Grillbuffé hittar du två gånger i veckan på ovan nämnda Gustav Bar och Grill, från klockan 18. (Observera att under Cykelvasa-veckan ändrar de dagar så kolla in deras webbsida först). Här finns grillat kött, korv och fisk med härliga såser, rotsaker, nybakt bröd, sallad och mycket annat smaskigt.

På Gustavs veranda efter ett besök på grillbuffén

Annat kul i Sälenfjällen

Jag måste passa på att tipsa om kanot-/kajakuthyrning också. På Dalälvens fins vatten är det härligt att paddla och det finns massor med sandstränder att gå iland på för bad, fika eller mys. Om det är dåligt väder så går det alltid att hitta på något på Experium. Där finns bland annat gym, bad, bowling, SPA, bio, butiker och restauranger.

Paddling på älven 

Kommentarer

Hanna sa…
Vilket bra inlägg. Jag blir allt bra sugen på att ge mig ut på fjälläventyr.
SARA BORG sa…
Ja, åk Hanna. Snart kommer ju hösten - den kanske finaste årstiden i fjällen :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…